OOver ons

Klooster 3 Deventer

Historisch Centrum Overijssel in Deventer is het archief van de stad Deventer en omgeving. Van 1999 tot en met 2015 was Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer een combinatie van het Stadsarchief en de eeuwenoude Athenaeumbibliotheek, in een samenwerkingsverband met Saxion Hogeschool. Per 1 januari 2015 werd deze samenwerking beëindigd en ging het Stadsarchief alleen verder. Het Stadsarchief Deventer maakt per 1 juli 2016 deel uit van Historisch Centrum Overijssel (HCO). Sinds begin 2016 werken het Stadsarchief en HCO echter al nauw samen. Hoewel HCO vestiging Deventer en de Athenaeumbibliotheek officieel gescheiden zijn, duurt de samenwerking voort.

In Deventer bewaren wij de schriftelijke neerslag van de activiteiten van het stadsbestuur van Deventer en van de besturen van de voormalige gemeenten Diepenveen en Bathmen. Daarnaast bewaart het ook die van veel Deventer families, instellingen, organisaties, kerken en bedrijven. HCO vormt daarmee een bron van kennis van de geschiedenis van stad en streek. De oudste stukken dateren uit de 12e eeuw. 

Het volgende filmpje over onze grote in 2015 afgeronde conserveringsoperatie geeft een korte indruk van het werk van HCO: conserveringsoperatie Stadsarchief- en Athenaeumbibliotheek.

Bijzondere collecties en archieven
Het HCO in Deventer beheert een aantal bijzondere collecties en archieven, waaronder:
- een collectie charters met exemplaren vanaf de 12e eeuw
- de cameraarsrekeningen (een vrijwel ononderbroken reeks vanaf 1337) die een boeiend beeld geven van de administratie van de Middeleeuwse stad
- een collectie bedrijfsdocumentatie, waaronder een groot aantal briefhoofden

Monumentale huisvesting
Een bezoek aan het monumentale pand aan het Klooster 12 in het Deventer Noordenbergkwartier is zeer de moeite waard. Tussen 1419 en 1625 leefden en werkten hier de zusters van het  gemene (gewone, gemeenschappelijke) leven, in de geest van de Moderne Devotie van Geert Grote.

Vacatures medewerkers en vrijwiligers
Het HCO is regelmatig op zoek naar nieuw talent. Bekijk de pagina 'Vrijwilligers & vacatures' voor de laatste update.