BBouwdossiers

Bouwtekening

Bouwdossiers

HCO beheert een deel van de bouwdossiers van de gemeente Deventer (periode 1853-1990). Sinds de Woningwet van 1901 geven alle Nederlandse gemeenten verplicht een bouwvergunning af bij bouw, verbouw of herbouw. Vanaf dat moment zijn alle bouwvergunningen bewaard gebleven. De bouwdossiers in Deventer gaan verder terug, onze oudste bouwtekeningen dateren van 1853.

Bouwdossiers bevatten situatietekeningen, de vergunningaanvraag, de beschikking en soms het bestek. Constructiegegevens zijn pas bewaard gebleven vanaf 1986. Dossiers met rioolaansluitingen zijn helaas niet bewaard gebleven.

De bouwdossiers worden niet allemaal op dezelfde manier beschikbaar gesteld:

Bouwdossiers van de voormalige gemeenten Bathmen en Diepenveen
Voor alle gedigitaliseerde bouwdossiers van deze voormalige gemeenten kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer: telefoonnummer 14 0570 of 0570-693911.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode ná 1990
Voor Deventer bouwdossiers uit de periode ná 1990 kunt u eveneens terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer: telefoonnummer 14 0570 of 0570-693911.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode 1930-1990
Via onze archieftoegangen kunt u direct nagaan welke bouwdossiers er zijn uit deze periode. U kunt direct een zoekterm invoeren waarmee u zoekt in alle velden, of u kunt uitgebreid zoeken op plaats, straat, huisnummer, kadastraal nummer en/of periode.
Let op: niet alle gegevens zijn systematisch aanwezig. Let er ook op dat de resultaten niet op huisnummer zijn gesorteerd. U kunt het beste alle resultaten langslopen. Ook gebeurt het vaak dat uw huisnummer in een groter blok valt. Als u bijvoorbeeld Reggestraat 20 zoekt, kan het zijn dat u de bouwvergunning voor Reggestraat 2 t/m 20 nodig heeft.

Alle bouwdossiers uit deze periode zijn gescand, maar de digitale bestanden zijn vanwege geldende auteursrechten op de bouwtekeningen niet online raadpleegbaar.
Als er een bouwvergunning aanwezig is van het adres dat u zoekt, dan kunt u die wel raadplegen op één van de computers op onze studiezaal. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neemt u zelf een USB-stick mee, dan kunt u de digitale bestanden die u nodig heeft gratis downloaden.

Let op: vanaf 1 oktober heeft u een pasje nodig om de dossiers op de studiezaal in te zien.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode 1870-1929
Deze bouwdossiers zijn nog niet digitaal beschikbaar. U vraagt uw bouwdossier aan met het webformulier of aan de balie op de studiezaal. Heeft u aanvullende informatie over het gebouw, het bouwjaar of een kadasternummer? Dan stellen wij het op prijs als u dit aan ons doorgeeft.
Na het aanvragen kunt u het bouwdossier de volgende werkdag vanaf 13.00 uur op de studiezaal van HCO in Deventer bekijken. U krijgt hiervan geen bericht.
Als uw bouwdossier niet beschikbaar is, nemen wij contact met u op.

Reproductiemogelijkheden
Kopiëren van archiefmateriaal is niet mogelijk. Op de studiezaal is echter scanapparatuur (zelfbediening) aanwezig voor originele stukken tot A3-formaat. Als u een eigen USB-stick meeneemt, kunt uw hier kosteloos gebruik van maken, zolang u het materiaal niet vouwt of beschadigt. Ook het gebruik van een digitale camera zonder flits is toegestaan. 
U kunt ook een scan van een bouwtekening op A2, A1 of A0-formaat bestellen. U betaalt de kosten vooraf (pinnen) en ontvangt uw bestelling binnen enkele werkdagen via WeTransfer. Ook bestaat de mogelijkheid een factuur te laten nazenden, maar dit zorgt wel voor een langere levertijd. Gedigitaliseerde bouwtekeningen worden geleverd in PDF-formaat. Voor de scankosten, zie het tarievenoverzicht.
LET OP: in verband met de auteursrechten mogen scans van bouwtekeningen alleen worden gemaakt en/of gekopieerd voor persoonlijk gebruik!

Het is helaas niet mogelijk om telefonisch of per mail scans van bouwvergunningen of -tekeningen te bestellen, omdat wij dan niet kunnen garanderen dat het om de juiste stukken gaat.

Bouwtechnische en juridische adviezen
De studiezaalmedewerkers kunnen u geen bouwtechnische en juridische adviezen geven. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken Vergunningen van de gemeente Deventer.

Kadasterkaart Deventer

Huizenonderzoek

Voor meer informatie over huizenonderzoek: