AArchiefonderzoek

Archiefonderzoek

Archiefonderzoek

Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Deventer beheert meer dan 4 kilometer archief van de overheid, bedrijven, instellingen en personen in Deventer, Diepenveen en Bathmen. Het oudste document in de depots in Deventer dateert uit 1123, het meest recente uit 2005. Bij vrijwel ieder archief hoort een toegang, een zogenaamde inventaris of plaatsingslijst. Een inventaris is een beschrijving van de inhoud van een archief. Alle inventarissen zijn te doorzoeken op deze website via de pagina Doorzoek de collecties.

Studiezaal
Wij hebben de meest geraadpleegde bronnen gedigitaliseerd. Ongeveer 5 procent van onze archiefcollectie is gedigitaliseerd. Dit betekent dat van 95 procent alleen een inventaris of plaatsingslijst beschikbaar is. Voor inzage in deze documenten kunt u terecht op onze studiezaal. U hoeft geen afspraak te maken. Kijk voor de actuele openingstijden op de pagina 'Openingstijden'.

Fysiek beeldmateriaal (foto's, kaarten, glasnegatieven) is wel alleen op afspraak in te zien. Een afspraak maakt u via het contactformulier.

Openbaarheid
De collectie in Deventer is in beginsel openbaar te raadplegen. Er kunnen uitzonderingen op de openbaarheid gelden, bijvoorbeeld wanneer de privacy van nog levende personen in het geding is. Deze uitzonderingen worden doorgaans in de inventaris weergegeven. Twijfelt u of een archief openbaar te raadplegen is? Informeer dan via het contactformulier.

Aan inzage in documenten zijn geen kosten verbonden, aan het laten vervaardigen van reproducties wel. Raadpleeg daarvoor ons tarievenoverzicht. Op onze studiezaal is scanapparatuur (zelfbediening) aanwezig. Het gebruik hiervan is gratis. Ook het gebruik van een digitale camera (zonder flits) is toegestaan. Daarmee kunnen eventuele reproductiekosten worden uitgespaard.

Downloaden
Wij hebben een Open Access-beleid. Dit betekent: auteursrechtenvrije afbeeldingen kunnen worden gedownload. Van samengestelde objecten, zoals fotoalbums, kunnen alleen de individuele afbeeldingen worden gedownload.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal kan niet worden gedownload of besteld.

Het archievenoverzicht en de inventarissen van HCO zijn ook te doorzoeken op www.archieven.nl en op www.archivesportaleurope.net.

Reproducties
De meest geraadpleegde bronnen van HCO zijn gedigitaliseerd. Voorbeelden zijn de akten van de Burgerlijke Stand, de Bevolkingsregisters, de Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) en de Kadasterkaarten. Deze afbeeldingen kunt u kosteloos in hoge resolutie downloaden. Voor materiaal dat nog niet is gedigitaliseerd is een scanner (zelfbediening) aanwezig op de studiezaal. Aan het gebruik hiervan zijn geen kosten verbonden. Neemt u zelf een USB-stick mee. Tot A3-formaat kunt u zelf scans maken. Is het materiaal groter dan A3-formaat? Dan kunt u een digitaliseringopdracht plaatsen. Hier zijn kosten aan verbonden. Raadpleeg onze reproductieregels, zie de bijlage rechts op deze pagina, en ons tarievenoverzicht.

Uitgangspunt
HCO faciliteert zelfonderzoek. Eventueel is er de mogelijkheid om betaald onderzoek door ons te laten uitvoeren. Zie het tarievenoverzicht.

Bezoekerspas
Voor het raadplegen van niet-gedigitaliseerde documenten kunt u terecht op de studiezaal. Hiervoor heeft u een bezoekerspas nodig. Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs kunt u kosteloos een bezoekerspas aanvragen, waarmee u materiaal uit de depots kunt opvragen. Onze medewerkers op de studiezaal helpen u hier graag bij! Aan de hulp van onze studiezaalmedewerkers zijn geen kosten verbonden.

Citeerinstructie
Ten behoeve van de bronvermelding van archiefstukken wordt geadviseerd om de internationale conventie te hanteren, die bestaat uit drie elementen:

- MARC/ISIL-code en naam van de archiefinstelling
- Toegangsnummer en de naam van het archief
- Inventarisnummer

Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
Voorbeeld voor citeren uit bronnen van HCO Stadsarchief Deventer:

VOLLEDIG: 
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1018, Deventer Zwemvereeniging, inv.nr. 3

VERKORT: 
NL-DvHCO, ID 1018, inv.nr. 3

Handige links