Statenresoluties Overijssel 1528-1813

  • Statenresoluties 1528-1813
15-03-2019

In 2028 bestaat de provincie Overijssel 500 jaar en dat zal vast breed gevierd worden! Een belangrijke bron voor het onderzoek naar de geschiedenis van de provincie is echter niet toegankelijk omdat de besluiten van het provinciaal bestuur in de periode 1528-1813 niet gedigitaliseerd zijn. D66 diende daartoe tijdens de Statenvergadering van 20 juni vorig jaar een motie in.

Op 27 februari is dit onderwerp besproken in de Provinciale Staten. De digitalisering van de stukken kan worden opgestart. Over het nader toegankelijk en doorzoekbaar maken van het archief wordt besloten in de nieuwe Provinciale Staten. RTV Oost kwam onlangs bij ons op bezoek om het archief te bekijken en maakte een mooie reportage. Bekijk deze hier.

De Statenresoluties zullen eerst gedigitaliseerd moeten worden. Dit zal nog heel 2019 in beslag nemen, het moment van nader toegankelijk maken en doorzoekbaar maken laat dus nog even op zich wachten. Vooruitlopend op het project van de provincie gaan wij aan de slag met de Stadsresoluties van Deventer, waarvoor wij de inzet van enthousiaste vrijwilligers nodig hebben. We verwachten dat dit project deze zomer van start zal gaan.

Tegen die tijd zullen er ook cursussen paleografie worden aangeboden aan de vrijwilligers die zich aanmelden om zo kennis te maken en te oefenen met de oude handschriften. Hiervoor verwachten we enkele weken voor de zomer de aanmeldingen voor open te kunnen stellen.

Behoefte aan meer informatie of enthousiast geworden en wilt u zich t.z.t. inzetten als vrijwilliger? Neem dan contact op via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl.