Help mee geschiedenis te schrijven

  • Scan Stadsresoluties Deventer
12-07-2019

Wat voor besluiten nam het stadsbestuur van Deventer in 1715? Welke personen speelden daarbij een belangrijke rol? En wat waren belangrijke zaken waarover werd gesproken? Dit en nog veel meer is terug te vinden in de Stadsresoluties van het Deventer stadsbestuur, maar de resoluties zijn handgeschreven stukken waardoor de bron niet eenvoudig doorzoekbaar is. Daar hebben wij uw hulp bij nodig!

Eind september 2019 gaat Historisch Centrum Overijssel van start met een nieuw project, namelijk het ontsluiten van deze voor de Overijsselse en Deventer geschiedenis belangrijke bron: de Stadsresoluties van het Deventer stadsbestuur 1566 - 1795. De resoluties zijn handgeschreven archiefstukken waardoor de bron niet eenvoudig doorzoekbaar is en daar kunnen wij uw hulp goed bij gebruiken.

Het ontsluiten van deze belangrijke bron gebeurt door middel van het transcriberen van de handgeschreven resoluties. Dit houdt in dat de handgeschreven teksten digitaal worden overgetypt. De resoluties zijn gescand en digitaal beschikbaar, waardoor u thuis achter de computer of tablet de resoluties kunt openen, lezen en direct kunt overtypen.

Geïnteresseerd en heeft u al enige ervaring met paleografie? Meld u dan direct aan via het aanmeldformulier. In oktober kunt u dan direct starten met transcriberen/het invoeren van de teksten.

Wilt u graag helpen, maar heeft u nog geen paleografische kennis? Op 19 en 26 september starten twee basiscursussen paleografie. In totaal zijn er 6 cursusavonden die tweewekelijks op de donderdagavond zullen plaatsvinden, locatie Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Voor deze cursussen zijn in totaal 30 plekken beschikbaar, wees er dus snel bij. Aanmelden kan via het aanmeldformulier, geef hierbij aan dat u graag deelneemt aan één van de cursussen.

Heeft u vragen over dit project of uw aanmelding? Neem dan contact op met Ton Dijksterhuis via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl