DDeventer kijkt terug op 750 jaar zorg

  • Groepsportret directie Brinkgreven, 1906
04-09-2017

Al minstens sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Op vrijdag 8 september wordt de tentoonstelling van het Deventer Verhaal geopend in de Stadsetalage in Deventer: 750 jaar zorg in Deventer.

In deze tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van historisch beeldmateriaal uit onze collectie, met als meest bijzonder een serie glasplaten uit het archief van “St. Elisabethsgasthuis/Psychiatrisch Ziekenhuis Brinkgreven” uit 1907, gemaakt door fotograaf J.H. Rutgers die toen net was begonnen als fotograaf in Deventer.

Fotograaf Rutgers maakte de serie naar aanleiding van het eerste Internationale Congres voor Psychiatrie, Neurologie en Krankzinnigenverpleging, dat in 1907 gehouden zou worden in Amsterdam. Instellingen uit heel het land werd verzocht om foto’s en voorwerpen in te sturen voor een tentoonstelling die tijdens dit congres in het Stedelijk Museum werd gehouden. De toenmalige directeur van Brinkgreven, de heer Le Rütte, gaf Rutgers in juni 1907 de opdracht voor de fotoreportage, zodat de foto’s begin september 1907 konden worden gebruikt in de tentoonstelling in Amsterdam.

Wat deze serie zo bijzonder maakt, is dat Rutgers patiënten fotografeerde: hij maakte indringende portretten (voor- en zij-aanzichten) van zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten en legde hun dagelijkse werkzaamheden en behandelingen vast.

De glasplaten lagen jarenlang in een kelder op het terrein van Brinkgreven, nu Dimence Groep. Dit jaar is door Dimence Groep al het historische beeldmateriaal in bewaring gegeven bij het HCO en kon het schoongemaakt en gedigitaliseerd worden. Voor het eerst zijn deze indringende beelden uit de psychiatrie online te bekijken! Bekijk de beelden hier.

Praktische informatie
De tentoonstelling ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg in Deventer is van vrijdag 8 september 2017 tot en met zaterdag 28 januari 2018 te zien in de Stadsetalage van het Stadhuis in Deventer en is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 t/m 18.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur. Op zaterdagen en koopzondagen is de Stadsetalage vrij toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur (gesloten op feestdagen). De productie van deze tentoonstelling is in handen van Deventer Verhaal. Kijk voor meer informatie op hun website.

Foto: Groepsportret directie Brinkgreven, 1906. V.l.n.r.: Mw. le Rütte, dhr. v.d. Ven (geneesheer), dhr. le Rütte (geneesheer-directeur), dhr. Bakhoven (geneesheer) en mw. v.d. Ven.