Carte de visite: het visitekaartje uit de 19e eeuw

  • Cartes de visite
10-05-2017

Deze week is het project ‘carte de visite’ in Deventer (voorlopig) afgerond!

Een carte de visite kun je zien als het visitekaartje uit de 19e eeuw: een portretfoto op een kartonnen kaartje met een vaste afmeting, vaak met de naam van de fotograaf erop vermeld. Cartes de visite werden vanaf de jaren 1860 populair. Een carte de visite met een foto van jezelf kon je aan vrienden en familie geven, ze werden dan ook vaak verzameld in speciale insteekalbums.

Vanaf 1870 kwam een groter formaat in trek, de zogenaamde “Cabinet Card”, ook een portretfoto op karton maar dan groter.

In onze collectie bevinden zich een aantal carte de visite en cabinet cards albums, maar ook losse cartes de visite uit bijvoorbeeld familiearchieven.

Toen recent twee verzamelalbums met cartes de visite aan ons geschonken werden, is er een project gestart met het per stuk fotograferen en beschrijven van deze bijzondere foto’s. Daarnaast zijn de albums ook in hun geheel gefotografeerd. In onze beeldbank kun je filteren op de materiaalsoort carte de visite, dan vind je ze allemaal: op dit moment 422 stuks!

Het project gaat overigens nog door tot alle cartes de visite uit de archieven apart beschreven zijn in de beeldbank. Waar wij nog wel jouw hulp bij kunnen gebruiken: in veel gevallen weten wij niet wie er op de foto staat afgebeeld. Herken je iemand, misschien wel uit jouw familie, laat het ons dan vooral weten via de reactieknop bij de foto!

Bekijk de albums en de losse cartes de visite in onze beeldbank!