CCall for papers

  • Stapel boeken - call for papers
12-01-2018

'Nobilitas litigat. Adellijke strijdcultuur van Middeleeuwen tot heden.' Het thema van het 4e symposium van de Nederlands-Duitse Kring voor Adelsgeschiedenis. Deze vindt plaats op donderdag en vrijdag 7 en 8 juni 2018 in de Burg Vischering in Lüdinghusen.

Het 4e symposium van de Nederlands-Duits Kring voor Adelsgeschiedenis (Deutsch-Niederländischer Arbeitskreis für Adelsgeschichte) is gewijd aan de strijdcultuur van de gewapende, militaire en op kastelen en havezaten wonende adel in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het symposium vindt plaats op 7 en 8 juni 2018 op een toepasselijke locatie, in de indrukwekkende middeleeuwse waterburcht Vischering bij Lüdinghausen, die begin 2018 na ingrijpende restauratiewerkzaamheden weer voor het publiek toegankelijk wordt.

Tegelijk wordt aangehaakt bij het thema Oorlog en vrede, dat volgend jaar in Münsterland centraal staat: vijf Munsterse musea organiseren volgend jaar een grote gemeenschappelijke tentoonstelling rond het thema ‘Vrede. Van de Oudheid tot heden’.

Tijdens het symposium zullen adellijke eeropvattingen, procesvoering met en zonder inzet van geweld en competitieve structuren in het dagelijkse leven aan de orde komen. De cultuur rond strijd wordt breed opgevat: niet alleen het cultiveren van werkelijke strijd, maar ook geritualiseerde strijd als toernooien, vetes, sport en duel of de houding van de adel in juridische geschillen.

Er bestaan talloze voorbeelden van adellijke strijdlust, maar zijn er ook aanwijzingen voor een typisch adellijke manier om conflicten bij te leggen? Wat zijn de gevolgen van strijdcultuur op de adellijke levenswijze, kleding, bouwcultuur en op andere culturele uitdrukkingsvormen van de adel?

Voorstellen voor lezingen die betrekking hebben op de Nederlands-Duitse grensregio’s zijn in het bijzonder welkom, maar ook bovenregionale en internationale thema’s worden met belangstelling ingewacht. Lezingen kunnen worden gehouden in het Duits, Nederlands of Engels.

Voorstellen (in maximaal 200 woorden en vergeet ook vooral niet jouw contactgegevens toe te voegen) kunnen tot maandag 22 januari 2018 ingediend worden bij een van de volgende organisatoren:

Johan Seekles
Historisch Centrum Overijssel
Eikenstraat 20, 8021 WX  Zwolle
T 085 - 488 50 00
j.seekles@historischcentrumoverijssel.nl

Dr. Gerd Dethlefs
LWL-Museum für Kunst und Kultur / Westfälisches Landesmuseum
Domplatz 10, D-48143 Münster
T +251 5907-256
Gerd.Dethlefs@lwl.org

Dr. Gunnar Teske
LWL-Archivamt für Westfalen
Jahnstr. 26, D-48147 Münster
T +251 591-3378
gunnar.teske@lwl.org