Fotopersbureau Davontur

Wasserette Deventer

In 2012 schonk mevrouw B. (Betty) Veldwachter een groot deel van haar negatievencollectie aan (toen nog) Stadsarchief Deventer. Mevrouw Veldwachter runde begin jaren 1960 een Fotopersbureau in Deventer, genaamd "Davontur". Zij maakte van circa 1960-1980 foto's in Deventer. Stadsarchief Deventer digitaliseerde deze schenking en stelt deze nu beschikbaar op de website.

De collectie bestaat uit ruim 1100 zwart-wit negatieven en geeft een prachtig beeld van Deventer en het dagelijks leven van haar inwoners in de vroege jaren 1960.
U ziet wedstrijden van atletiekvereniging Daventria, spelende kinderen op markt op de Brink, de aanleg van de Kunstijsbaan aan de Rembrandkade, nieuwbouw van de flats aan de Karel de Grotelaan, toeschouwers bij wedstrijden in het voetbalstadion van Go Ahead... En dat alles gezien door de ogen van een zeer kundig fotografe.

Mevrouw Veldwachter heeft meegewerkt aan de publicatie "Pak van mijn hart: werken aan alledaagse kansen in de Rivierenwijk te Deventer" in 2008. Zij verhuisde naar Nijmegen in 2011 en woonde daarvoor in de Rivierenwijk in Deventer.

Met medewerking van Theo de Kreek, vrijwilliger van de SIED (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer), is bijna driekwart van de afbeeldingen tot in detail beschreven.
Voor het resterende deel vroeg Stadsarchief Deventer in december 2014 de medewerking van Deventenaren: er kwamen honderden reacties met waardevolle informatie over wat/wie er op de foto's te zien was.

Onze hartelijke dank daarvoor.