FFotograaf en Cineast A.H.A. Roosdorp (Marofilm)

Fotograaf Alex Roosdorp

In september en november 2015 vertoonde Filmhuis De Keizer zeven keer in samenwerking met het (toen nog) Stadsarchief Deventer de ruim 80-minuten durende film ‘Herwinnen door werken’. Deze film bevatte kleurenbeelden die in de zomer van 1945 door de in Deventer woonachtige fotograaf en cineast Alex Roosdorp en zijn vrouw werden gemaakt.
Deze bij Eye-filmmuseum ‘teruggevonden’ film werd daarmee voor het eerst in Deventer voor het grote publiek vertoond. Het Stadsarchief verzorgde elke voorstelling de inleiding op de film, met daarbij uniek begeleidend fotomateriaal.

Op de fiets door na-oorlogs Nederland
Vanaf 1933 maakte Roosdorp een groot aantal voorlichtingsfilms. Hij deed dat samen met zijn vrouw Marie van den Berg, onder de naam MARO-film. Alex Henri Anton Roosdorp (1879-1965) vestigde zich in 1920 vanuit Kampen in Deventer. Aan de Brinkpoortstraat 22 opende hij zijn atelier, in eerste instantie samen met zijn broer. Vanaf 1928 zette hij het bedrijf alleen voort aan de Zwolschestraat (nu Gibsonstraat).

Voor de film Herwinnen door Werken reisden Roosdorp en zijn vrouw Marie per fiets honderden kilometers door het pas bevrijde Nederland. In de zomer van 1945 maakten zij opnamen van Deventer, Arnhem, Walcheren, de Wieringermeer, Rotterdam en Scheveningen. Te zien zijn kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. Ook hadden de twee oog voor het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer op gang kwam. Het zijn unieke beelden, in kleur, die destijds slechts door een handjevol mensen gezien zijn. Roosdorp maakte met name voorlichtingsfilms voor en over de landbouw. Hij stierf in 1965 in het harnas, terwijl hij Frankrijk bezocht om voorbereidingen te treffen voor een nieuwe film.

Bijna alle films die Roosdorp met zijn vrouw gemaakt heeft, vindt u in de collectie van het Eye Filmmuseum in Amsterdam. HCO vestiging Deventer beheert daarnaast het foto- en negatievenarchief van Roosdorp. Dit archief is in zijn geheel gedigitaliseerd en online in te zien op de website. Bij de film Herwinnen door Werken hoort een prentbriefkaartencollectie van circa 200 afbeeldingen, die één op één zijn te herleiden tot scenes uit de film. U bekijkt deze serie hier.

Voor meer informatie bekijkt u de wikipedia-pagina Marofilm, aangemaakt in 2016.

Recentelijk zijn door de familie een aantal fotoalbums geschonken, die binnenkort ook online beschikbaar komen.