CCollectie Piet Smeele

Smeele

De collectie Piet Smeele met ID 1533 staat vanaf nu gedigitaliseerd online. Deze zeer diverse collectie bestaat uit handelsdrukwerk, affiches, ansichtkaarten, foto’s, litho’s en originele ontwerpen.

Toen vormgever Piet Smeele in 2001 overleed, vonden zijn kinderen tot hun verrassing in enkele laden en mappen een verzameling van het werk van hun vader. Het grootste deel daarvan was gemaakt in de periode 1934-1949, toen Smeele werkzaam was bij drukkerij De IJsel in Deventer. Zijn collectie werd op 19 mei 2011 overgedragen aan (toen nog) Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer, waar tot en met 31 augustus 2011 de expositie 'Piet Smeele: vormgever bij drukkerij De IJsel' te zien was.

Piet Smeele (1910-2001) was opgeleid tot tekenleraar, maar omdat onderwijsbanen in de jaren '30 schaars waren, startte hij een bureau voor reclamewerk en portrettekenen. In 1934 trad Smeele als reclametekenaar in dienst bij de Deventer drukkerij De IJsel, gevestigd aan de Hoge Hondstraat, waar nu het medisch centrum staat. De IJsel stond bekend om haar kwalitatief hoogwaardige drukwerk. Piet Smeele bleek een alleskunner: fotograferen, schilderen, tekenen, lithograferen en aquarelleren. Hij ontwierp een keur aan reclamedrukwerk, briefpapier, affiches, boekomslagen, ansichtkaarten, kalenders, spellen en kleurboeken. Bedrijven als de KLM en platenlabel Decca maakten gebruik van zijn ontwerpen. Voor een van Nederlands beroemdste mascottes, Flipje van Tiel, bedacht Smeele in de jaren dertig de 'Flipposcoop', een ingenieus kartonnen theatertje waarin een papieren filmrol, die bij een potje jam werd geleverd, bekeken kon worden. 

In 1949 vond Piet Smeele eindelijk een baan in het onderwijs. Hij vertrok naar Enschede waar hij leraar werd aan de ambachtschool. In 1954 keerde Smeele weer terug naar de IJsselstreek om tekenleraar te worden aan het Stedelijk Lyceum in Zutphen. Piet Smeele bleef daarna als freelancer zijn oude beroep uitoefenen.

In het Deventer Jaarboek 2010 verscheen, naar aanleiding van de tentoonstelling, het artikel "Piet Smeele, vormgever bij De IJsel (1934-1949)", geschreven door P. (Paul) Smeele en R.F. Berends.

De collectie is inmiddels gedigitaliseerd en online te bekijken: collectie Piet Smeele.