CCollectie J.J. Meinsma

Meinsma

De collectie van fotograaf J.J. (Johannes Jacobus) Meinsma staat online. Meinsma (1828-1875) opent in 1859 de eerste fotozaak in Deventer. In 1861 verhuist hij zijn atelier van de Assenstraat naar een tuin op de Worp. Zelf woont hij met zijn gezin in de Polstraat. Na sluiting van zijn fotozaak in 1867 is hij tot 1874 werkzaam als koopman in Deventer. Daarna vertrekt hij naar Zaandam, waar hij in 1875 op 46-jarige leeftijd overlijdt.

Meinsma maakt op 2 mei 1862 de oudste (in onze collectie aanwezige) “nieuwsfoto” van een Deventer gebeurtenis. Hij fotografeert de erepoort op de Brink, die ter gelegenheid van het bezoek van Koning Willem III is opgericht. Behalve deze foto uit 1862 is er nog een portretfoto van de hand van Meinsma bewaard gebleven, van majoor-commandant der schutterij W.C (of W.V?) Houck. Tot voor kort waren dit de enige twee foto’s van Meinsma in onze collectie beeldmateriaal.

Laat nu in 2012 een nazaat uit de Meinsma-familie een schenking doen aan ons archief. Niet alleen het originele fototoestel (driepoot glasplatencamera met doek) van Meinsma zelf bleek al die tijd in de familie bewaard te zijn gebleven, maar ook de glasplaten en foto’s die hij met dat apparaat van zichzelf en zijn familie maakte. Het toestel is van vader op zoon overgegaan en zoon Koenraad Oege (1865-1929) en kleinzoon Johannes Jacobus junior (1898-1980) hebben er nog foto’s van hun kinderen mee gemaakt. Verschillende fotografische procedés zijn door de generaties heen in de glasplaten en de afdrukken te herkennen. Door het grote aantal portretten in de collectie komt niet alleen hijzelf maar ook zijn familie voor ons tot leven.

De gehele schenking is in 2016 gedigitaliseerd en beschreven en te bekijken via onze beeldbank. Het fototoestel is opgenomen in de collectie van het Deventer Verhaal (voorheen Historisch Museum Deventer).