Welkom bij het HCO

Op deze website kom je meer te weten over Historisch Centrum Overijssel en de archieven en collecties die er worden beheerd.
Het HCO in Deventer heette tot 1 juli 2016 Stadsarchief Deventer.

In veel gevallen kun je de archieven en collecties online inzien. Je kunt zoeken in een aantal databases, waaronder de inventarissen, de beeldbank en de bouwdossiers.
Je kunt ook in onze studiezaal gebruik maken van banden met indexen en de bijbehorende banden met kopieën van originelen. Ook is het mogelijk om er archiefstukken in te zien: van gegevens uit de Burgerlijke Stand tot het bouwdossier van jouw eigen huis en van charters uit de twaalfde eeuw tot kranten uit de jaren '50. Bekijk ook de zoekwijzer die verwijst naar de indexen op onze studiezaal.

OOnderzoek

Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek kun je gebruikmaken van de gegevens uit de Burgerlijke Stand van Deventer en van de voormalige gemeenten Diepenveen en Bathmen.

Bouwtekening

Bouwdossiers

Het HCO beheert een deel van de bouwdossiers van de gemeente Deventer (periode 1853-1990).

Archiefonderzoek

Archiefonderzoek

Informatie om jou te helpen bij jouw eigen archiefonderzoek!

 • Stapel boeken
  13-02-2018

  Gezinskaarten Deventer 1921-1939 niet online beschikbaar

  Op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het HCO besloten om de gezinskaarten Deventer 1921-1939 offline te halen. De overige gezinskaarten waren nog niet gedigitaliseerd en gepubliceerd. De fysieke gezinskaarten blijven opvraagbaar op de studiezaal.

 • Verloren trouwboek uit Haaksbergen teruggevonden in Losser
  05-02-2018

  Tweehonderd jaar oud trouwboek teruggevonden

  Een tweehonderd jaar oud trouwboek uit Haaksbergen is onlangs teruggevonden in Losser. Hoe zou een trouwboek uit Haaksbergen in Losser terecht zijn gekomen?

 • Nieuwe archieftoegangen
  03-02-2018

  Nieuwe archieftoegangen januari 2018

  Bekijk de nieuwe archieftoegangen van de afgelopen maand.