Welkom bij het HCO

Op deze website kom je meer te weten over Historisch Centrum Overijssel en de archieven en collecties die er worden beheerd. Het HCO in Deventer heette tot 1 juli 2016 Stadsarchief Deventer.

In veel gevallen kun je de archieven en collecties online inzien. Je kunt zoeken in een aantal databases, waaronder de inventarissen, de beeldbank en de bouwdossiers.
Je kunt ook in onze studiezaal gebruik maken van banden met indexen en de bijbehorende banden met kopieën van originelen. Ook is het mogelijk om er archiefstukken in te zien: van gegevens uit de Burgerlijke Stand tot het bouwdossier van jouw eigen huis en van charters uit de twaalfde eeuw tot kranten uit de jaren '50. Bekijk ook de zoekwijzer die verwijst naar de indexen op onze studiezaal.

OOnderzoek

Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek kun je gebruikmaken van de gegevens uit de Burgerlijke Stand van Deventer en van de voormalige gemeenten Diepenveen en Bathmen.

Bouwtekening

Bouwdossiers

Het HCO beheert een deel van de bouwdossiers van de gemeente Deventer (periode 1853-1990).

Archiefonderzoek

Archiefonderzoek

Informatie om jou te helpen bij jouw eigen archiefonderzoek!

 • Margreet Vink-Bos
  19-09-2017

  Benoeming nieuwe rijks- en gemeentearchivaris!

  Het bestuur van het HCO heeft Margreet Vink-Bos benoemd tot de nieuwe rijksarchivaris voor Overijssel en gemeentearchivaris voor Zwolle en Deventer!

 • Groepsportret directie Brinkgreven, 1906
  04-09-2017

  Deventer kijkt terug op 750 jaar zorg

  Op vrijdag 8 september wordt de tentoonstelling van het Deventer Verhaal geopend in de Stadsetalage in Deventer: 750 jaar zorg in Deventer. In deze tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van bijzonder historisch beeldmateriaal uit onze collectie!

 • Nieuwe archieftoegangen
  04-09-2017

  Nieuwe archieftoegangen augustus 2017

  Bekijk de nieuwe archieftoegangen van de afgelopen maand!