Welkom bij Historisch Centrum Overijssel

Op deze website komt u meer te weten over Historisch Centrum Overijssel en de archieven en collecties die er worden beheerd.
Het HCO in Deventer heette tot 1 juli 2016 Stadsarchief Deventer.

In veel gevallen kunt u de archieven en collecties online inzien. U kunt zoeken in een aantal databases, waaronder de inventarissen, de beeldbank en de bouwdossiers.
U kunt ook op onze studiezaal gebruik maken van banden met indexen en de bijbehorende banden met kopieën van originelen. Ook is het mogelijk om er archiefstukken in te zien: van gegevens uit de Burgerlijke Stand tot het bouwdossier van uw eigen huis en van charters uit de twaalfde eeuw tot kranten uit de jaren '50. Bekijk ook de zoekwijzer die verwijst naar de indexen op onze studiezaal.

OOnderzoek

Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek kunt u gebruikmaken van de gegevens uit de Burgerlijke Stand van Deventer en van de voormalige gemeenten Diepenveen en Bathmen.

Bouwtekening

Bouwdossiers

Het HCO beheert een deel van de bouwdossiers van de gemeente Deventer (periode 1853-1990).

Archiefonderzoek

Archiefonderzoek

Informatie om u te helpen bij uw eigen archiefonderzoek!

 • controleren telefoontoestellen door functionarissen van de PTT, Heemaf Hengelo, 1936
  19-07-2019

  Nieuwe website live vanaf augustus!

  Achter de schermen zijn wij druk bezig met het vernieuwen van de website. Wij houden het nog even spannend maar zullen de komende dagen sneakpreviews delen op onze sociale media kanalen. 

 • Coverfoto MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel
  16-07-2019

  Lees nu het vernieuwde MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel

  Nieuwe wegen inslaan, het oude achter je laten. Dat was wat jongeren in the roaring sixties wilden. In Twente, en vooral de arbeidersstad Enschede, was er wel heel veel ‘reuring’. Deze en andere artikelen over de geschiedenis van Overijssel zijn te lezen in het vernieuwde MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel.

 • Jan Wigger
  15-07-2019

  In memoriam Jan Wigger

  Op 11 juli 2019 overleed in het ziekenhuis in Zwolle onze zeer gewaardeerde collega Johannes Hendrikus Wigger. Zijn overlijden is een groot verlies voor zijn gezin, familie, vrienden en collega's.